Un "software" para predecir a caducidade de purés, galletas e merendas

As principais variables para acelerar o deterioro dos alimentos son: temperatura, humidade, exposición ao osíxeno e presenza de luz. Non obstante, aínda que os ASLT axudan a aforrar tempo, só permiten predicións de vida útil cun certo grao de erro e aplican factores de aceleración estándar. O centro tecnolóxico AINIA desenvolveu unha ferramenta informática que permite predecir a caducidade dos alimentos que non son moi perecedos, así como comparar diferentes lotes e validar a súa vida útil máis rápido.

Este prototipo de software, baseado en modelos matemáticos, xa se probou con produtos de cinco marcas valencianas que colaboraron neste proxecto para predecir a degradación de merendas, galletas e purés de froitas ou vexetais. Ademais, estas empresas participaron no desenvolvemento do proxecto, axudando ao equipo técnico de AINIA a identificar os problemas e as principais necesidades do sector nesta materia.

Segundo Marta Gisbert, técnico do departamento de novos produtos de AINIA, "a industria alimentaria necesita innovar no deseño de produtos e facelo máis rápido que a competencia, pero á vez necesita asegurar criterios de calidade e de caducidade como os requisitos do consumidor. Este novo modelo preditivo permítenos anticipar e obter información sobre como se comportará o produto e que a caducidade levará moito menos tempo ".


                                   

[Img #46911]

O software permite o desenvolvemento dunha metodoloxía robusta, obxectiva e rápida, apoiada por novas tecnoloxías baseadas na estatística, que axuda no proceso de toma de decisións no desenvolvemento de novos produtos ou fórmulas e como control de calidade para a validación de lotes.

Estímase que máis de 900 empresas de lanches, galletas e purés da Comunidade Valenciana e preto de 12.000 nacionais poden beneficiarse deste novo modelo de predición desenvolvido por AINIA.



Comentarios